Wandelaars

Wandelclub

Onze Zonderschotse wandelclub zorgt ervoor dat de KWB-kalender doorheen het hele jaar gevuld is met wandeltochten. Van dauwtrip en pinksterwandeling tot ardennenwandeling en een bedevaart naar Scherpenheuvel, onze wandelclub zorgt dat er voor ieder wat wils is. Al deze activiteiten worden aangekondigd in het Raakske, en ook inschrijvingen kunnen via deze weg gebeuren. Mensen die graag meer informatie wensen, kunnen altijd contact opnemen met André Van Egdom op 015 24 70 75 of met Herman Claes op herman.claes@gmail.com of 0498 49 71 75. 

Het sonneschotpad

Het gehucht Zonderschot ('Sonneschot') zou zijn naam danken aan het feit dat de gronden hier onder het ancien régime 'gemene gronden' waren; waar iedereen zijn dieren mocht laten weiden, vrij van alle 'schot', dit is vrij van alle belasting.

Deze wandeling, waarvan de route werd uitgestippeld door de K.W.B. - Zonderschot, vertrekt in de Withofstraat, tegenover de kerk, bij het bord met de kaart van dit pad. Bij de start bemerken we naast de kerk de vroegere kapel, die nu dienst doet als parochiezaal "'t Withof". Vanaf huis nummer 9 gaan we een ogenblik langs de Raambeek, dat even verder wordt overgestoken. De Withofstraat ten einde, komen we aan de Groenstraat, die rechts wordt ingeslagen. We lopen nu door een landelijke omgeving met verscheidene mooie gerenoveerde hoeven. Waar de betonweg overgaat in asfalt, bevindt men zich op het grondgebied van de Heistse deelgemeente Booischot. Aan de kruising van de Groenstraat en de Blokstraat gaan we rechtsaf.

We volgen de Blokstraat, steken nogmaals de Raambeek over, en komen op de Zonderschotsesteenweg. Hier gaan we eerst links en daarna dadelijk rechts de Perzikstraat in. De omgeving blijft landelijk, hoewel ook hier de laatste jaren veel werd gebouwd. Aan het einde van de Perzikstraat volgen we de Drie Maagdekensstraat tot aan de spooroverweg. We steken de spoorweg over en volgen links de Rousellestraat. De spoorlijn verbindt Antwerpen met Hasselt en Leuven, met als voornaamste tussenstations Lier, Heist-op-den-Berg en Aarschot. De spoorlijn (tot 1903 was er maar één spoor) werd aangelegd door de 'SA Chem de Fer du Nord de la Belgique'. Hij werd in 1864 opengesteld, eerst voor het goederenverkeer, daarna voor de reizigersverkeer. Deze 'ijzeren weg' heeft onbetwistbaar een belangrijke rol gespeeld in de economische ontwikkeling van Heist-op-den-Berg.

We gaan de Mechelbaan over en komen in de Kievitstraat. We stappen tot aan de hoek met het Plasstraatje. Als we rechts afslaan kunnen mensen met een rolstoel afslaan en na +/- 300 meter terug aansluiten op route.

Wie graag even de verharde weg verlaat, gaat rechtdoor tot aan de Vonckxlei, volgt die tot even voorbij het eerste huis, gaat rechtsaf en komt over een veldweg terug in het Plasstraatje, dat links gevolgd wordt.

De Kwadenplasstraat gaan we rechts in, volgen deze en bemerken aan de linkerzijde een klein oude hoeve ( huis nummer 10). Na de Mechelbaan te hebben overgestoken, vervolgt onze wandeling langs de Heibloemstraat. Voorbij enkele hoevetjes steken we de Rashoevenbeek over, waarna we de weg verder volgen tot aan de Peremansheidestraat.

Wie de wandeling wenst in te korten tot 7 km, slaat rechts af en volgt de Peremansheidestraat, om zo terug bij het vertrekpunt te komen.

Indien we rechtdoor wandelen, komen we aan de spooroverweg van Heide - Lo, die we rechts oversteken. Even verder stappen rechts de Bergebeekstraat in, die haar naam dankt aan de beek die hier stroomt. In een bocht van deze straat zien we de mooie Berghoeve. We vervolgen onze weg en komen aan de Zonderschotsesteenweg.

Als we links afslaan kunnen mensen met een rolstoel afslaan en na +/- 300 meter terug aansluiten op de route. (kruispunt Heuvelstraat - Heistraat)

Hier gaat het naar rechts tot aan het huis nummer 40.

De wandelaars die genoeg gewandeld hebben, gaat hier rechtdoor en bereiken zo de kerk. ( afstand 8,5km) We gaan nu links de Laarstraat in, die ons in het open veld brengt. De Heistraat leidt ons terug naar de Zonderschotsesteenweg, die overgestoken wordt. (omdat het gedeelte Laarstraat - Heistraat soms moeilijk begaanbaar is kan bij het verlaten van de Bergebeekstraat, de Zonderschotsesteenweg worden gevolgd tot aan de Heuvelstraat)

We wandelen nu de Heuvelstraat in en aan het einde van deze straat gaan we rechts de Oudestraat in. Deze wordt gevolgd tot aan de eerste afslag rechts waar de Klein Laarstraat genomen wordt. Voorbij de Drenkstraat komen we nog eens langs de Zonderschotsesteenweg. We moeten even links en dan wordt de Groenstraat ingeslagen, waar we in de stal van de "Pinnkeshoeve" een nis opmerken met een behoorlijk beeld van Sint - Antonius. Wat verder wordt de Bergebeek nog eens overgestoken. Via de Withofstraat komen we terug bij ons vertrekpunt.

10/11/2022 Frikadellenwandeling Kasteelhoeve Booischot 
   
11/12/2022 FALOSWANDELING Zonderschot
   
15/01/2023 "Traktatiewandeling" 14.15 u Vertrek visserskantine Heidevissers 
  Famile De Cockstraat 19 A 3128 Baal
12/03/2023 Nationale  Falos+ wandeling Houwaert Vlaams Brabant
   
2/04/2023 DAUWTRIP 6.30 u Vertrek Molen Bruggeneinde & spek & eieren
   
7/05/2023 SCHERPENHEUVEL
   
29/05/2023 Pinksterwandeling 
   
16/09/2023 Ardennenwandeling (Alain)
   
15/10/2023 Zonderschot Sonneschotpad  vertrek 14.15 kerk Zonderschot
BijlageGrootte
PDF icon folder Nordic Walking.pdf2.16 MB