Zeg NEE tegen de afsluiting van de Peremansheidestraat

Teken de online petitie:

Nee aan de afsluiting van de spooroverweg in de Peremansheidestraat!

De spoorwegmaatschappij Infrabel wil graag zo veel mogelijk overwegen sluiten. Ze geeft ‘veiligheid’ als argument. En het is natuurlijk ook makkelijker en goedkoper voor hen. Maar het heeft ook een heel groot nadeel: dorpen worden in twee gesneden. En dat is precies wat er nu met Zonderschot dreigt te gebeuren!

Infrabel heeft aan het gemeentebestuur van Heist-op-den-Berg voorgesteld om in de verdere toekomst de spooroverweg (“overweg 38”) van de Peremansheidestraat te sluiten.

 

Zo’n afsluiting zou Zonderschot in twee hakken. De Peremansheidstraat is de kortste en veiligste verbindingsweg tussen Zonderschot en Heidelo: breed, makkelijk om te wisselen én met een degelijk en verhoogd fietspad. Auto’s, en zeker ook veel fietsers gebruiken deze straat als verbindingsweg. Voor veel kinderen is dit de weg naar school. De bloeiende verenigingen van Zonderschot trekken veel mensen van Heidelo, en zelfs verder, die deze weg gebruiken. Ons gemeentebestuur moet over deze zaak een advies geven.

 

Daarom vragen de Zonderschotse verenigingen met een online petitie de volgende twee dingen:

  • Spoorwegbeheerder Infrabel: sluit de overweg 38 in de Peremansheidestraat niet af!
  • Gemeentebestuur van Heist: zeg nee tegen de afsluiting van deze overweg! Geef een duidelijk negatief advies.

 

Als je deze petitie wil steunen, laat dan alle (meerderjarige) gezinsleden op de pc of op de smartphone de petitie ondertekenen. Hier is de link:

https://www.petities.com/peremansheidestraat

 

Achtergrondinformatie

 

Waar komt dit voorstel om de overweg Peremansheidestraat af te sluiten plots vandaan?

Infrabel wil zo veel mogelijk overwegen afsluiten, omdat het treinverkeer op onze spoorlijn Antwerpen-Aarschot waarschijnlijk nog sterk zal toenemen. Zogenaamde ‘kleine overwegen’ wil men dicht. Voor zogenaamde ‘grote overwegen’ voorziet men een viaduct of tunnel.

Infrabel heeft onlangs aan gemeente Heist twee dingen voorgesteld: enerzijds wil me een viaduct bouwen om de overweg van de Lostraat te vervangen. Anderzijds wil men tegelijk de overweg Peremansheidestraat afsluiten. Hoewel die twee dingen strikt genomen los van mekaar staan, maakt Infrabel toch de koppeling. Het oefent in feite druk uit op de gemeente door te zeggen: “Als je akkoord gaat met het viaduct aan de Lostraat, moet je tegelijk ook akkoord gaan met het afsluiten van de Peremansheidestraat”. Wij vragen aan onze politici om daar niet akkoord mee te gaan.

 

Het afsluiten van de Peremansheidestraat maakt Zonderschot slechter bereikbaar vanuit de richting Heidelo. Wij koesteren ons levendig dorp, en willen er geen stuk laten afsnijden. De afsluiting van de overweg Peremansheidstraat zal bovendien zorgen voor meer sluipverkeer door kleine straatjes zoals Roussellestraat, Driemaagdekensstraat, Perzikstraat. Ook de fietsers zullen langs die wegen moeten omrijden, en zo komen zij in gevaarlijk sluipverkeer terecht.

 

Om het dossier helemaal ingewikkeld te maken, moet je weten dat er ook plannen zijn om binnenkort een ‘fietsostrade’ te leggen naast de spoorweg, aan de zuidkant. (Dus waar de Heibloemstraat langs het spoor loopt.) Sommige voorstanders van die fietsostrade vinden het oké dat de overweg Peremansheidstraat afgesloten wordt. Dat zou  dan makkelijker zijn voor die ‘fiets-snelweg’. Sorry: de snelle ‘voorbijfietsers’ mogen de plaatselijke fietsers niet verdringen!

 

Hieronder zie je een schets die bij benadering de plaats aangeeft waar het toekomstig viaduct Lostraat zou komen. Let op: deze schets is niet nauwkeurig. En het duurt nog een aantal jaren voor de bouw van het viaduct er aan komt. Tegen die tijd zullen wij als Zonderschotse gemeenschap zeker nog de nodige vragen stellen over de veiligheid en de goede verkeersafwikkeling op en rond dat viaduct. Daar hebben we nog alle tijd voor. Maar vandaag moeten we al een sterk standpunt innemen over probleem nummer één: de geplande sluiting van de overweg Peremansheidestraat!

Vragen? Mail naar bestuur@kwbzonderschot.be